Herdenking capitulatie van Japan 15 augustus 1945

Gepubliceerd op: 15-8-2010

Vandaag, 15 augustus 2010,  is in Den Haag de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de oorlog in Zuid-Oost Azië en van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Afbeelding verwijderd

Alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië worden herdacht: burgers en militairen. Hare Majesteit de Koningin is bij de herdenking aanwezig in verband met het 65-jarige lustrum. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert de herdenking.

Afbeelding verwijderdPlechtigheid bij het Indisch Monument
De herdenkingsplechtigheid en de ceremoniële kranslegging vinden vanaf 12.30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg in Den Haag.

Tijdens de plechtigheid wordt een voordracht gehouden door zanger en artiest Boudewijn de Groot, geboren in een Japans gevangenkamp. Jimmy Kok, leerling aan het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, adoptieschool van het Indisch Monument, houdt een declamatie.

De muzikale bijdragen worden geleverd door de Residentie Bach Ensembles en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.Na het eerbetoon worden kransen gelegd door Hare Majesteit de Koningin, minister President Jan Peter Balkenende en vertegenwoordigers van diverse landen en de Indische gemeenschap. Hierna volgt om 13.30 uur een defilé van alle aanwezigen langs het Indisch Monument.

Namens de Commandant van het Wapen der Koninklijke Marechaussee is aanwezig brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee R. Harmsma.

De Stichting Marechaussee Contact wordt vertegenwoordigd door brigade-generaal KMar b.d. Jack VlamingAfbeelding verwijderd en kapitein KMar b.d. Eelco Bouwman, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de SMC.

Na afloop van de herdenkingsplechtigheid kan men vanaf 14.00 uur in het World Forum een koempoelan bezoeken en tegen betaling een Indische maaltijd gebruiken.

Ochtendprogramma in World Forum en Museon
Voorafgaand aan de ceremoniële plechtigheid is er een herdenkingsbijeenkomst in het World Forum. Het thema van de herdenking is het verzet in Nederlands Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het Museon is er voor kinderen een speciale bijeenkomst bij de tentoonstelling Charles Burki: Achter de Kawat.

Uitzending op TV
De herdenking wordt door de NOS op 15 Augustus uitgezonden op Nederland 1 van 12.05 - 13.55 uur. Een samenvatting/terugblik wordt diezelfde dag op Nederland 2 uitgezonden van 18.05 uur - 18.55 uur.

Klik hier voor meer informatie en programma.

Bron : Gemeente Den Haag

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief