Militaire bijstand Bovenwindse Eilanden vanwege orkaandreiging

Gepubliceerd op: 31-8-2010

Ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan is maandagochtend vanuit Curaçao vertrokken naar Sint Maarten voor eventuele hulpverlening na de passage van orkaan Earl. Het marineschip vervoert een deel van het orkaannoodhulp-detachement van de marine. Earl trekt als een orkaan van de eerste categorie, langs de Bovenwindse Eilanden.

De Pelikaan vervoert groot materieel, de geweergroepen van de mariniers die bestemd zijn voor St. EustatiusAfbeelding verwijderd en Saba en 4 militairen van de Arubaanse Militie.

Ondersteuning
Met een kustwachtvliegtuig zijn gisteren al 16 militairen met verbindingsmaterieel vanaf Curaçao en Aruba naar Sint Maarten en Sint Eustatius overgevlogen. De kustwachtcutter Poema verzorgde het transport naar Saba. De vooruitgestuurde militairen richten zich, samen met de 23 al aanwezige leden van de Koninklijke Marechaussees, voornamelijk op het opzetten van noodverbindingen en de coördinatie met de lokale rampenstaf.

Versterking
De orkaanpassage valt gedeeltelijk samen met de geplande ‘Hurricane Exercise’ (HUREX) op de Bovenwindse Eilanden, die donderdag 2 september van start gaat. Een gedeelte van de marinierscompagnie die deelneemt aan deze oefening vertrekt eerder naar Sint Maarten om eventueel hulp te verlenen als Earl is gepasseerd.

Als het nodig is kunnen ook het stationsschip Hr. Ms. Zuiderkruis en de landmachtcompagnie in de West worden ingezet.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief