23ste Nationale dodenherdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 4-9-2010

Op zaterdag 4 september 2010 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 23ste maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.

Meer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken,Afbeelding verwijderd die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

Bij de herdenking was de Generaal-majoor Morsink, Chef van het Militaire Huis van de Koningin aanwezig, die hierbij Hare Majesteit de Koningin vertegenwoordigde. Namens het parlement hield de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Gerdi Verbeet, de herdenkingstoespraak. De heer Hans van Bergen, stadsdichter van Roermond, droeg wederom zijn jaarlijkse declamatie voor.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument staan ook 18 roestvrijstalen zuilen waarin de namen van de gesneuvelden gegraveerd staan.

Een formatie van F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht van vliegbasis Leeuwarden voerde tijdens de minuut stilte een fly-over uit in de zogenoemde Missing Man Formation.

Door veteranenorganisaties, burgerlijke autoriteiten en militaire autoriteiten werden meer dan honderd kransen gelegd. Een eredetachement van het 42 Brigadeverkenningseskadron Huzaren van Boreel, vormde de erewacht. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het Koninklijk Roermonds Mannenkoor droegen zorg voor de muzikale omlijsting.

Afbeelding verwijderd

De SMC werd vertegenwoordigd door de voorzitter Jack Vlaming en een aantal begunstigers, waaronder de volgende personen: J.A.M. Hectors (met SMC-herkenningsbord), B.C. Grutterink, L.J. Van de Veer,
J. Leiwakabessy,  Joh. Kettelarij, TMJ. Moors, P. Verhage, K.Y. Besançon, W. Van de Veer, mw M.D. Schell, J.M. Mensink, L. Hulzebosch, B. Korenberg, J.M.L. De Koning, Joh. W. Jansen, P. Korver, W.A.G.W. Strous,
L. Wagenaar,  L. Van Schaik, mw T. Kerkhof-Bergers, mw A. Van Veen (Arie was helaas nog niet in staat deel te nemen).  Velen waren vergezeld van echtgenote en andere familieleden. De krans werd dit jaar door de voorzitter gelegd.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief