Maandag uitsluitsel voor Marco Kroon

Gepubliceerd op: 9-9-2010

Aan het lange wachten op een beslissing over vervolging van Marco Kroon komt maandagmorgen een einde. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch maakt dan bekend of de drager van de Militaire Willemsorde door justitie zal worden vervolgd. De 40-jarige Bosschenaar werd vorig jaar bekend doordat hij werd onderscheiden door koningin Beatrix met de zeer sporadisch toegekende Militaire Willemsorde.

In oktober vorig jaar begonnen recherche en marechaussee een onderzoek naar drugs- en wapenhandel in het café van Kroon op de Pensmarkt in Den Bosch. Op 29 januari werd Kroon als verdachte verhoord op verdenking van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie.

Het onderzoek kreeg veel landelijke aandacht. In april sloten politie en Koninklijke Marechaussee het onderzoek af.

Vervolgens kreeg advocaat Geert-Jan Knoops gelegenheid tot een eigen onderzoek. Dat onderzoek werd pas vlak voor de vakantie afgerond. In juli besloten advocaat Knoops en Openbaar Ministerie in overleg om de beslissing over het wel of niet vervolgen van Marco Kroon op te schorten tot september.

In het onderzoek werden sinds eind december 2009 vijf aanhoudingen verricht, onder wie de vriendin van Kroon die eveneens in het café werkzaam is. In het café zouden onder meer stroomstootwapens en drugs zijn verhandeld.

Het café van Kroon aan de Pensmarkt in Den Bosch is sinds vorige week gesloten. Volgens een mededeling op de deur 'wegens vakantie tot en met 10 september'. Kroon bleef ook als verdachte actief in militaire dienst.

Als drager van de Militaire Willemsorde verscheen hij onder meer bij diverse officiële gelegenheden.

Bron : BN De Stem

NB

Omroep Brabant meldt donderdagmiddag dat de beslissing of oorlogsheld Marco Kroon uit Den Bosch wordt vervolgd voor drugsgebruik en wapenbezit weer is uitgesteld. Justitie in Den Bosch wilde die beslissing maandag bekend maken. Omdat er zoveel instanties bij betrokken zijn, is echter besloten die bekendmaking uit te stellen totdat iedereen is ingelicht.

Willemsorde
Omdat Kroon militair is moet de minister van Defensie eerst ingelicht worden. En omdat hij de hoogste militaire onderscheiding heeft, de Willemsorde, moet ook het ministerie van Algemene Zaken eerst geïnformeerd worden.

De beslissing wordt nu over twee weken bekend gemaakt.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief