Vermeende terrorist op Schiphol aangehouden

Gepubliceerd op: 19-9-2010

De Koninklijke Marechaussee heeft zondagochtend op Schiphol een Britse man van Somalische afkomst aangehouden. Op dit moment onderzoekt de Nationale Recherche of de man mogelijk betrokken is bij een buitenlandse terroristische organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De man was op weg van Liverpool, via Schiphol naar Entebbe in Uganda. De Koninklijke Marechaussee hield hem aan in een toestel dat klaar was voor vertrek. Nadere informatie kon het OM in verband met het onderzoek niet geven.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is van de arrestatie op de hoogte gesteld. Nu de man in hechtenis is genomen, is het voorlopig een zaak van het landelijk parket van het OM, aldus een woordvoerster van de NCTb.

WK
In de Ugandese hoofdstad Kampala werden op 11 juli twee bloedige zelfmoordaanslagen gepleegd, waarbij 73 doden vielen. De slachtoffers zaten op het moment van de aanslagen te kijken naar de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje, in een restaurant in een uitgaansgebied en op het terrein van een rugbyclub. Een derde aanslag - in een discotheek - kon worden voorkomen doordat het explosief tijdig onschadelijk kon worden gemaakt.

De aanslagen van 11 juli zijn opgeëist door de Somalische, radicaal-islamitische beweging al-Shabaab, dat banden heeft met terreurnetwerk al-Qaeda. In verband met de aanslagen werd in Uganda een reeks arrestaties verricht.

Ugandese militairen maken deel uit van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, die de zwakke regering in het wetteloze Oost-Afrikaanse land steunt. Al-Shabaab wil dat Uganda zijn troep terugtrekt.

Bron : Trouw

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief