Pilot inreiscontrole

Gepubliceerd op: 22-9-2010

In augustus 2010 is de brigade Noord-Holland gestart met een pilot inreiscontrole op cruiseschepen. Medewerkers van de KMar gaan in de sluis van IJmuiden al aan boord van cruiseschepen, die afkomstig zijn van buiten het Schengengebied.

De reistijd tussen IJmuiden en Amsterdam wordt op deze manier grotendeels benut om aan de hand van de passagierslijst de inreiscontrole uit te voeren. De ontschepingstijd wordt hierdoor aanzienlijk verkort waardoor bijvoorbeeld aan- en afmonsteringen, door passagiers geboekte excursies en het passagieren in Amsterdam een stuk soepeler en sneller verlopen.

Vanuit diverse cruiseagentschappen en de Passagiers Terminal Amsterdam is al zeer enthousiast op dit initiatief gereageerd. Per jaar bezoeken ongeveer honderd cruiseschepen de haven van Amsterdam. Ongeveer 25 schepen komen van buiten Schengengebied en krijgen een inreiscontrole.

Naschrift webredactie SMC:

Het bovenstaande artikel werd overgenomen uit de meest recente editie van KMar-Magazine. De pilot inreiscontrole is in wezen niet nieuw en de geschiedenis wordt herhaald.Afbeelding verwijderd

De oud-gedienden van de KMar die in de jaren zestig van de vorige eeuw werkzaam waren bij de toenmalige brigade Amsterdam-haven (foto) hebben over de nieuwe methode van inreiscontrole - die nu als pilot van start is gegaan - destijds hun ervaringen opgedaan.

Het aantal cruiseschip-bewegingen is thans aanzienlijk meer dan voorheen, maar toch werden destijds de schepen al "opgehaald" en dat niet alleen van IJmuiden, maar de grensbewakingspatrouille begaf zich ook regelmatig per vliegtuig naar Southampton om zich daar in te schepen voor de reis naar Amsterdam, waar tijdens de reis de passagiers- en bemanningscontrole plaatsvond.

Bekende schepen waren onder andere de "Oranje", de Noorse "Black Prince" en "Bergensfjord", de Griekse "Arkadia" en de "Dunera", een voormalig Brits troepenschip omgebouwd tot passagiersschip. 

Zo werd ook de legendarische "Johan van Oldenbarneveldt" opgehaald en voorzien van op maat gesneden controles bij haar laatste binnenkomst in Amsterdam.  Andere schepen die burgers en militairen vervoerden van "de West" naar Amsterdam waren de "Prins der Nederlanden" en de "Oranje Nassau", die ook in aanmerking kwamen om in IJmuiden te worden opgehaald.

Ook de "roll-on-roll-off" schepen van de Scandinavische Torline werden aanvankelijk in IJmuiden opgehaald. Later werd in de Coenhaven (VCK) voorzieningen neergezet voor een heuse doorlaatpost die tijdens het in- en ontschepen van o.a. de "Tor Anglia" en "Tor Hollandia" door een team van brigade Amsterdam-haven werd bemand samen met het personeel van het reisbureau.

Dus ook zo'n 45 jaar geleden werd al ingezien dat deze vorm van dienstverlening in het voordeel en belang was van passagiers en cruiseagentschappen.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief