Prinsjesdag: veelzijdig militair ceremonieel in Hofstad

Gepubliceerd op: 22-9-2010

De krijgsmacht speelde gister, volgens traditie, een prominente rol in Den Haag. Eenheden van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee dompelden de Hofstad in militair ceremonieel.

Totaal waren ongeveer 2000 militairen en burgermedewerkers van Defensie betrokken bij de plechtigheden. De nauwe band tussen krijgsmacht en Koningshuis komt op de derde dinsdag in september duidelijk naar voren.

Koningin Beatrix opende rond het middaguur de Staten-Generaal. Prins Willem-Alexander en prinses Màxima vergezelden haar in de Gouden Koets op weg naar de Ridderzaal. De Prins van Oranje droeg het ceremoniële tenue van de Koninklijke Marine in de rang van commandeur. In de gala-glasberliner zaten prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en zijn echtgenote prinses Laurentien.

Rijtoer
De ere-escorte in de Koninklijke stoet werd als altijd gevormd door onder meer detachementen van grenadiers en jagers, cavalerie en marechaussee. Langs de route van de koninklijke rijtoer stonden honderden militairen van alle krijgsmachtdelen opgesteld. Ook het Korps Nationale Reserve leverde met ruim 150 militairen hieraan een bijdrage. De militaire muziek, op deze eerste dag van het parlementaire jaar een vast gegeven, liet ook vandaag van zich horen. De verschillende fanfarekorpsen en kapellen begeleidden de militairen en luisterden de route op.

Lees meer op de website van Defensie.

Bron : Min. van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief