11e Veteranendag Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 24-9-2010

Op 24 september 2010 heeft de 11e Veteranendag Koninklijke Marechaussee plaatsgevonden.
Naar schatting waren ruim 800 veteranen en overige bezoekers aanwezig op deze gedenkwaardige dag op de Koning Willem III kazerne.

* * * * * Klik hier door naar een foto-impressie van deze dag * * * * *

De ontvangst van de veteranen vond plaats in de grote Veteranentent op het Square van de Koning Willem III Kazerne. In Apeldoorn. De deelnemers werden warm welkom geheten door kolonel R.P. Pijning projectofficier van deze Veteranendag.

Afbeelding verwijderd

kolonel KMar R.P. Pijning

Op deze herftsdag werd de herdenkingsplechtigheid voor gevallen en overleden veteranen ingeleid door Commandant der Koninklijke Marechaussee (CKMar), luitenant-generaal mr. Dick van Putten. Hierbij waren vertegenwoordigd onder andere, plv. CKMar brigade-generaal Willem van de water, luitenant-generaal der Artillerie b.d. Ted Meines en de burgemeester van Apeldoorn, mr. G.J. de Graaf.

"Het is mij een eer en genoegen u hier tijdens de elfde veteranendag van het Wapen der Koninklijke Marechaussee te mogen ontvangen voor de herdenking van de gevallenen van ons Wapen. U, de sobats en buddy’s van de leden van het huidige Wapen of de voorgangers daarvan, die in verre oorden hun leven lieten. Het doet mij goed dat u ook dit jaar in zulke groten getale de gast van de Koninklijke Marechaussee wilt en ook kunt zijn", aldus CKMar.

Afbeelding verwijderd
luitenant-generaal Mr. Dick van Putten

Hij vervolgde: "Achter mij ziet u het monument, óns monument. Iedere keer wanneer ik hier kom, word ik weer stil. Wanneer je de tijd neemt en er voor open staat, vertelt ons monument je namelijk een verhaal ….. verschillende verhalen zelfs. Zo is daar het verhaal hoe zo vele Nederlandse mannen en vrouwen - in de kracht van hun leven - in het verre en onbekende Nederlands-Indië sneuvelden tussen 1945 en 19510. In dienst van Orde en Vrede, vrijwillig dan wel verplicht, lieten zij huis, haard en geliefden achter om de belangen van de Nederlandse staat te bevechten en een volk in verdrukking te helpen".

Aan de veteranen richtte CKMar het woord met: "....U heeft uitdagend en belangrijk werk verricht, en daar verdient u waardering voor. Ik ben blij dat de Koninklijke Marechaussee door middel van deze dag iets van die waardering kan tonen. Ik wil u dan ook een bijzonder geslaagde en vooral ook betekenisvolle dag toewensen samen met uw maten ….. uw sobats en uw buddy’s van toen …… en vooral ook in respectvolle herinnering aan de kameraden die alleen nog in gedachten en in uw hart bij u kunnen zijn".

"Ons monument voor de gesneuvelden van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Militaire Politie / Koninklijke Marechaussee en het Korps Politietroepen is daarom meer dan een eerbetoon. Het is de belichaming van wat wij, als militair én als mens, bereid waren en bereid zijn, te geven in de strijd tegen onrecht…."

De volledige tekst van de toespraak van luitenant-generaal van Putten vindt u op onze sub-pagina toespraken.

Na de toespraak werd de krans gelegd door Veteraan en SMC-er J. Hendrikx en wachtmeester in opleiding Tjalim.

Afbeelding verwijderd
Veteraan J. Hendrikx (l) en wmr in opleiding Tjalim

Alle aanwezigen kregen vervolgens de gelegenheid te defileren langs het monument en de krans.
De plechtigheid werd opgeluisterd door gepaste muziek uitgevoerd door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee.       

Afbeelding verwijderd
ontmoeting in saamhorigheid

Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2010 was een geslaagde dag waarop de herdenking van gevallen maten centraal stond. Maar ook geslaagd als ontmoetingsdag waar alle sobats, vrienden, collegae en anderen elkaar wederom in saamhorigheid konden ontmoeten. De dag werd besloten met een traditionele rijstmaaltijd.

* * * * * Klik hier door naar een foto-impressie van deze dag * * * * *

Bron : SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief