Koninklijke Marechaussee pakt mensensmokkelaars op Samos

Gepubliceerd op: 30-9-2010

Een speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft woensdagochtend op het Griekse eiland Samos twee mensensmokkelaars op heterdaad betrapt en aangehouden. Het gaat vermoedelijk om een Turk en een Koerd.

vaartuig KMar patrouille GriekenlandBij de arrestaties heeft een grensbewaker een waarschuwingsschot afgevuurd, omdat de verdachten probeerden te ontsnappen. Ze hadden negen illegalen bij zich.

Het KMar-team helpt de Grieken tot 20 oktober met de Europese grensbewaking, die wordt gecoördineerd door het agentschap voor Europese grensbewaking, Frontex. Griekenland is namelijk één van de kwetsbaarste plekken van de Europese Unie voor mensensmokkel.

Door de vele eilandjes zijn er voor criminelen veel mogelijkheden om vluchtelingen te droppen. ,,Ieder moment van de dag proberen mensensmokkelaars er mensen illegaal aan land te zetten’’, aldus luitenant-kolonel Rick Hirs van de KMar.

Daarom doen twee leden van de elite-eenheid BSB mee met de Grieken aan operatie ‘Poseidon’. Daarbij worden intensieve controles uitgevoerd bij de grensstrook rond de noordoostelijke Griekse eilanden. Het team van de KMar heeft een heel snelle boot bij zich om de rappe vaartuigen en jetski’s van smokkelaars te kunnen onderscheppen.

Bron : Europa-nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief