Politiediensten kleuren Binnenhof blauw

Gepubliceerd op: 16-10-2010

Een groot aantal politiekorpsen houdt dinsdagochtend een defilé ter gelegenheid van de tweedaagse FIEP-Summit, de internationale conferentie van gendarmeriekorpsen. De FIEP, afkorting van de oorspronkelijke deelnemende landen, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, is een samenwerkingsverband van 10 Europese politieorganisaties met een militaire status.logo FIEP

De organisatie presenteert zich als een forum waar de gendarmeriekorpsen ervaringen en kennis uitwisselen. Een belangrijk gespreksonderwerp is bijvoorbeeld het optreden tijdens internationale operaties waar de zusterkorpsen elkaar tegenkomen.

Deelnemers aan het defilé zijn geüniformeerde eenheden, pantserrupsvoertuigen, mobiele eenheid, een ere-escorte van motoren en andere militair politievoertuigen.

Voorzitterschap
Tijdens de FIEP-conferentie in de Ridderzaal draagt luitenant-generaal Dick van Putten, commandant van de Koninklijke Marechaussee, het voorzitterschap over aan zijn Marokkaanse collega.

Militaire status
De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een politieorganisatie met militaire status, die wereldwijd inzetbaar is voor vrede en veiligheid. Het waakt over de veiligheid van de leden van het Koninklijke Huis en voert politietaken uit voor de Nederlandse krijgsmacht. Zij is belast met de grensbewaking en het toezicht op vreemdelingen. Daarnaast beveiligt de KMar personen, objecten, waardetransporten en de burgerluchtvaart en is belast met de politietaak op luchthavens. Ook verleent de KMar bijstand aan de politie in Nederland.

Het defilé begint om 11.15 uur en is toegankelijk voor het publiek.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief