Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 17-10-2010

De Koninklijke Marechaussee is in veel opzichten een duidelijk zichtbare organisatie. Zo begint de vliegvakantie naar het buitenland vaak met paspoortcontrole door de marechaussee. Ook mensen die Nederland in willen reizen komen in veel gevallen als eerste in aanraking met de marechaussee, zowel op de lucht- en zeehavens als in de trein en op de wegen.

De Koninklijke Marechaussee, ook wel afgekort als KMar, is het visitekaartje van Nederland. logo kmar leeuwen 

Buitenlandse staatshoofden die in Nederland op officiële wijze worden ontvangen, krijgen ook te maken met dit visitekaartje. Zij worden verwelkomd door een erehaag van medewerkers vande KMar in ceremonieel tenue.

Dit zo zichtbare werk is maar een klein deel van alle taken die de KMar in haar pakket heeft. Andere taken zijn minder zichtbaar en worden soms zelfs zoveel mogelijk onzichtbaar uitgevoerd.

Militaire status
De Koninklijke Marechaussee is een politieorganisatie met een militaire status. Het is een organisatie met een gevarieerd takenpakket in zowel de civiele als in de militaire dienstverlening. De KMar is dynamisch en flexibel en wordt over de hele wereld ingezet.

Sinds 1998 is de KMar een zelfstandig krijgsmachtdeel. Als één van de vier krijgsmachtdelen maakt de Koninklijke Marechaussee naast Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht deel uit van het ministerie van Defensie. Voor het uitvoeren van tachtig procent van de taken valt de KMar echter onder het gezag van andere ministeries, voornamelijk het ministerie van Justitie.

Klik hier door naar de pagina Geschiedenis Koninklijke Marechaussee op deze website.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief