Gedragscamera TNO wint pitch bij Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 20-10-2010

In september nodigde de Koninklijke Marechaussee (KMar) bedrijven uit om innovaties te bedenken voor Bewaken en Beveiligen, één van hun belangrijke taken.

Namens TNO won Gertjan Burghouts, Innovator, met de ‘gedragscamera’. Terreur en criminaliteit beginnen vaak met afwijkend gedrag. Beveiligers zijn heel goed in het waarnemen van dat gedrag, zoals nervositeit en expressie. Slimme software is echter in staat om afwijkende looppatronen in kaart te brengen. Hier is volgens TNO synergie mogelijk.

Integrale benadering loont
Het tijdig opmerken van afwijkend gedrag en profiling om misdaad en terreur te helpen voorkomen zijn hot. Op TNO werkt een multidisciplinair team van psychologen, sensortechnologen, patroonherkenners en HMI-ers aan innovatieve bijdragen op dit terrein. TNO werkt hierin samen met onder meer de TU Delft (AiO) en de Politieacademie.

Samen met KLPD, KMar en vervoerders nam TNO onlangs deel aan een grootschalige oefening om Amsterdam Centraal Station te beveiligen. Het gebruik van een gedragscamera die verdachte looppatronen in beeld brengt past in het streven naar meer veiligheid.

In zijn pitch voor de KMar toonde Burghouts concrete illustraties van afwijkend gedrag rond Amsterdam CS. Het hoofd van KMar-BSB, Dennis Hardenbol, noemde de gedragscamera ‘een concrete uitwerking van een behoefte waar we al langer op zitten te wachten’. Het winnen van de pitch betekent dat TNO samen met de KMar begin 2011 een concreet toepassingsproject zal starten.

Bron : TNO

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief