DAF 75 jaar leverancier van krijgsmacht

Gepubliceerd op: 1-11-2010

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek, tegenwoordig beter bekend als DAF, de eerste Defensieorder binnensleepte. In die tijd bouwde de fabriek meer dan 35.000 voertuigen voor de krijgsmacht.

Bij de Koninklijke Marechaussee was onder anderen de DAF YA-328 een bekend voertuig. De YA-328, meer bekend onder de naam 'Dikke DAF' werd door DAF gebouwd in de jaren 1952-1955.

Afbeelding verwijderd
DAF YA-328, 24v,3 ton. Uitgerust met een 6 cylinder viertakt zijklep benzinemotor van het merk Hercules.
Vermogen 130 pk bij 3200 toeren. Gewicht : 6000kg.

In 1935 plaatste het toenmalige Departement van Defensie bij Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek een order voor zogenoemde TRADO-ombouwconstructies. Dit was een uitvinding van luitenant P. van der Trappen en DAF-oprichter Hub van Doorne om een normale truck met één aangedreven achteras te veranderen in een truck met twee aangedreven achterassen.

Het was het begin van een vruchtbare samenwerking, want in de afgelopen 75 jaar leverde DAF de Nederlandse krijgsmacht terreinwagens voor het vervoer van manschappen en artillerie, bergingsvoertuigen maar bijvoorbeeld ook zware trekkeroplegger-combinaties voor het transport van Leopard-tanks.

In februari van dit jaar werden nog vijf van de TROPCO-trekkers door DAF omgebouwd tot zware bergingsvoertuigen.

Bron : Defensiekrant / marechausseenostalgie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief