Marechaussees bewaken Griekse grens

Gepubliceerd op: 3-11-2010

Veertien medewerkers van de Koninklijke Marechaussee vertrekken deze week naar Griekenland. Zij gaan, samen met twee medewerkers van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, de Griekse autoriteiten ondersteunen bij het bewaken van de landsgrens met Turkije.

logo frontexDe uitzending wordt uitgevoerd in het kader van Frontex, het Europese samenwerkingsverband van de 25 Schengenlanden ter bewaking van de buitengrenzen.

De Nederlanders maken deel uit van zogenoemde rabits, Rapid Border Intervention Teams. Zij worden na aankomst door de Griekse autoriteiten ingedeeld bij de grenscontrole-eenheden in Alexandroupolis en Orestiada. In totaal levert Frontex 175 grensbewakers.

De inzet van de mederwerkers van de Koninklijke Marechaussees is het gevolg van de grote instroom van illegale vreemdelingen waarmee Griekenland op dit moment te maken heeft.

Frontex
De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsteams van Koninklijke Marechaussee.

De naam Frontex is afgeleid van het Franse ‘frontière extérieures’ en het werd in 2004 opgericht door de Europese ministerraad.

De zestien Nederlanders worden per 1 december 2010 afgelost door andere Nederlandse rabits.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief