Verkenners naar Afghanistan

Gepubliceerd op: 11-11-2010

Nederland stuurt op korte termijn een verkenningsteam van militairen en diplomaten naar Afghanistan. Het is de eerste concrete stap naar een eventuele nieuwe missie.

Het kabinet-Rutte zal waarschijnlijk vrijdag de Tweede Kamer  laten weten dat het 'de mogelijkheid en wenselijkheid' onderzoekt van zo'n missie, toegespitst op de training van de Afghaanse politie. Dat gebeurt op initiatief van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD). In een voorstel voor de ministerraad verwijst Afbeelding verwijderdhij zowel naar het regeerakkoord, als naar een eerder dit jaar door de Kamer aangenomen motie van GroenLinks en D66  voor een trainingsmissie.

Pas als de Kamer is geïnformeerd, kan een verkenningsteam op pad worden gestuurd. Volgens bronnen rond het kabinet zullen de militairen en diplomaten een aantal regio's in  Afghanistan bezoeken.

Nederland staat volgens diplomaten en defensiedeskundigen  onder zware internationale druk om opnieuw een bijdrage te leveren aan de stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Daalder, sprak deze week in Den Haag  met PvdA-leider Cohen.

In Brussel beklemtoonde NAVO-chef Rasmussen in een gesprek met Rosenthal de behoefte aan politietrainers. Minister Hillen (Defensie, CDA) kreeg in de Afghaanse hoofdstad Kabul dezelfde boodschap van de Amerikaanse generaal Petraeus.

Als Nederland officieel laat weten dat het een nieuwe missie  onderzoekt, staat premier Rutte volgende week niet met lege handen tijdens een NAVO-topconferentie in Lissabon. Ingewijden verwachten dat de Amerikaanse president Obama en andere wereldleiders  een beroep zullen doen op Rutte. Het definitief afhaken van Nederland  kan een 'sneeuwbaleffect'  hebben op andere landen die deelnemen aan de NAVO-operatie.

Bron : de Volkskrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief