‘The Legion of Honor Membership Award’ Arie van Veen

Gepubliceerd op: 17-12-2010

Arie van VeenOp vrijdag 17 december is op voordracht van het bestuur van het Veteranen Platform door de Chapel of four Chaplains Foundation aan Arie van Veen de ‘The Legion of Honor Membership Award’ uitgereikt.

De onderscheiding werd aan de heer van Veen uitgereikt door de heer Gideon Kaat -Trustee Nederland from the Chapel of Four Chaplains.

Ook aanwezig was de heer W. (Wim) F.J. Elgers, destijds penningsmeester van het Veteranenplatform en drager van het Bronzen Kruis. De heer Elgers maakte de motivatie die ten grondslag ligt aan de onderscheiding bekend.

De C4C Foundation is opgericht om de heldhaftige en menslievende daad van vier geestelijken aan boord van het Amerikaanse troepentransportschip ‘Dorchester’ te eren en te gedenken.

Op 3 februari 1943 was de Dorchester in convooi op weg van Newfoundland naar Groenland. Aan boord waren 902 personen (militairen, zeelieden en burgers). Om 12.55 uur werd het schip geraakt door een Duitse torpedo. In minder dan 20 minuten zou het schip ten onder gaan in de ijskoude wateren van de  Labrador Zee. Er brak paniek uit aan boord en er waren te weinig zwemvesten.

Vier geestelijken (George L. Fox, Alexander D. Goode, John P. Washington en Clark V. Poling) verspreidden zich onder de aanwezigen en wisten door hun optreden en gebeden de op het dek staande mensen te kalmeren en naar veiligheid te leiden. Zij gaven hun zwemvesten en zelfs warme kleding aan hun medepassagiers en kozen er voor tot het laatst toe gewonden te helpen en met hen ten onder te gaan. Het laatste wat men van hen zag was dat zij in gebed met z’n vieren bij elkaar stonden.

Lees meer > > > >

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief