'Marechaussee níet bang voor Afghanistan'

Gepubliceerd op: 26-12-2010

Voor Nederlandse agenten is het opleiden van Afghaanse collega’s veel te gevaarlijk. De marechaussee kan het wel aan, zegt de marechaussee. De Nederlandse politieopleiders zullen bij een nieuwe missie in Afghanistan vooral buiten de kazernepoorten lesgeven aan Afghaanse rekruten.

Dat voorspelt voorzitter Ton de Zeeuw van de marechausseevereniging MARVER/FNV. ‘Het theorieonderwijs in de kazernes wordt al verzorgd door veelal Amerikaanse contractors.’ Zijn uitspraak zet de discussie over de veiligheidsrisico’s van een nieuwe Nederlandse missie naar Afghanistan op scherp. Na het kerstreces stuurt het kabinet-Rutte een voorstel daarover naar de Tweede Kamer. Naar alle waarschijnlijkheid zal die missie bestaan uit zo’n vijftig politieleraren en enkele honderden militairen als beveiliging.

Afbeelding verwijderd‘Als de training in het veld gebeurt, dan moeten de Nederlanders de rekruten monitoren, kijken of ze het geleerde goed in de praktijk brengen. En dat is erg risicovol’, stelt De Zeeuw, die nog niet door politici is gepolst.

Momenteel geven al tien Nederlandse marechaussees les aan Afghaanse veiligheidstroepen. Vijf werken er voor de NAVO Trainingsmissie Afghanistan (NTM-A), twee maken deel uit van de politiemissie van de Europese Unie (Eupol) en drie van de European Gendarmerie Force.

De Zeeuw: ‘Uit verhalen van deze mensen horen we dat het buiten de poorten wild-west is.’ Afgelopen weekeinde kwamen bij een zelfmoordaanslag op een opleidingscentrum in Kunduz negen regeringssoldaten om het leven. In deze noordelijke provincie, waar met name Duitse Isaf-militairen gelegerd zijn, zal de Nederlandse missie naar alle waarschijnlijkheid haar basis krijgen.

Het sturen van gewone agenten als instructeur vindt marechaussee-vakbondsman De Zeeuw onverantwoord.

Dit jaar stierf al het recordaantal van zevenhonderd buitenlandse militairen in Afghanistan. ‘Civiele agenten zijn niet bedreven in het communiceren met een force protection bij gevaar, zeker niet als de kogels in het rond vliegen. Marechaussees hebben allemaal een militaire opleiding gehad.’

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politie Bond wijst, gezien het huidige geweldsspectrum waarin ze zullen moeten opereren, het sturen van dienders met de platte pet af. ‘En het niveau waarin les wordt gegeven is dat van primair onderwijs, dus dat kan de marechaussee best aan.’

Vakbondsman De Zeeuw benadrukt dat zijn leden elk besluit van het kabinet loyaal zullen uitvoeren, maar vraagt wel uitzending binnen een structuur die de meeste bescherming biedt. Dat kan bijvoorbeeld zijn binnen de militaire internationale strijdmacht Isaf.

Dat levert dan voor het kabinet een extra twistpunt met partijen als GroenLinks en D66, die als mede-initiatiefnemers de missie het liefst onder de paraplu van de Europese politieopleidingen plaatsen.

Bron : DePers

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief