Apachepiloten vinden zichzelf onschuldig

Gepubliceerd op: 20-1-2011

De twee luchtmachtvliegers die 12 december 2007 met hun Apachehelikopter in een hoogspanningsleiding bij Hurwenen vlogen, vrezen dat zij ten koste van alles moeten opdraaien voor de schuld. Dat leidt de aandacht af van het falen bij (overheids)organisaties die van het ongeval zouden moeten leren. Daarom beriepen de twee zich maandag verder op hun zwijgrecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie vindt de nachtelijke crash wel de schuld van de 43-jarige gezagvoerder Patrick M. en co-piloot Maarten van der Z. Zij vernielden een stroominrichting en een helikopter en brachten elkaar daarbij in levensgevaar, luidt de aanklacht. Volgens de aanklager vlogen de twee te laag terwijl ze de vliegkaart onvoldoende hadden bestudeerd en de hoogtemeter en obstakels voor de helikopter onvoldoende in de gaten hielden.

De piloten en hun advocaat betwijfelen in hoeverre de vliegers het gevaar konden voorzien in de gegeven omstandigheden en voorbereiding. Volgens een rapport van een vlieginstructeur die Apachepiloten opleidt, is daar onzekerheid over. De advocaat stelde eerder dat niet is uitgesloten dat er iets schort aan de protocollen en trainingen die de piloten vooraf krijgen. Er zou bijvoorbeeld te haastig voorbereid moeten worden.

Na de botsing met de hoogspanningslijnen kon het toestel nog even verder vliegen om een noodlanding te maken in een weiland bij Vlijmen. De piloten bleven ongedeerd, waar vergelijkbare ongelukken bijna altijd dodelijke slachtoffers met zich meebrengen.

Door de crash zaten zeker 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard twee dagen zonder stroom. De stroomstoring bezorgde Defensie 40 miljoen euro aan schadeclaims van particulieren en bedrijven. De zaak zou maandag, woensdag en volgende week maandag in beslag nemen. Over het rapport van de vlieginstructeur worden echter drie nieuwe getuigen gehoord. Het gaat om militairen van de luchtmacht die het rapport van de vlieginstructeur weer van commentaar voorzagen. Omdat van hen één in Amerika verblijft, wordt de afhandeling van de zaak weer uitgesteld.

Bron : De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief