Bom onder controles illegalen aan de grens

Gepubliceerd op: 23-2-2011

Het staande houden van vreemdelingen aan de grens is niet langer toegestaan.

De Koninklijke Marechaussee mag op deze manier geen 'verkapte grenscontroles' houden. Die zijn immers in strijd met het Verdrag van Schengen, dat vrij verkeer van vreemdelingen waarborgt. Dat heeft de rechtbank in Breda uitgesproken in de zaak van een 31-jarige Surinamer die in Hoogerheide aan de grens was staande gehouden.

Afbeelding verwijderdJustitie zit met de uitspraak in de maag, maar legt nog niet alle zaken tegen aangehouden vreemdelingen stil. Persofficier van justitie John Remmerswaal in Breda: "Natuurlijk gaan we nu heel kritisch naar ons mobiel toezicht vreemdelingen kijken.

Het wetenschappelijk bureau van het Openbaar Ministerie zoekt nu met spoed uit of deze grenscontroles helemaal niet meer mogen of op welke manier nog wel."

Minister Leers van Immigratie laat weten dat hij bekijkt of het Vreemdelingenbesluit moet worden aangepast om de controles weer mogelijk te maken.

Het Openbaar Ministerie gaat voorlopig door met vervolgen. "Als de vervolging strandt bij de rechter, merken we dat wel. Wij vinden dat een individu geen aanspraak mag maken op het achterwege laten van controles, maar dat alleen staten elkaar onderling kunnen aanspreken op Schengen."

Omdat de in Hoogerheide aangehouden man reed op een vals rijbewijs en achthonderd gram cocaïne in zijn auto had, is hij volgens de rechtbank strafrechtelijk toch te vervolgen. De Koninklijke Marechaussee was volgens de rechtbank 'te goeder trouw' omdat zij een controle deed op de wijze zoals die al jaren wordt gedaan. Ze kon toen niet weten dat dergelijke controles uit den boze zijn. Omdat de aanhouding onrechtmatig was, verlaagt de rechtbank de straf voor de verdachte van acht naar vijf maanden.

Bron : bndestem.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief