Opstelten: ga door met drugsaanpak in Brabant

Gepubliceerd op: 2-3-2011

De taskforce bestrijding georganiseerde misdaad in Brabant blijft voorlopig actief. Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft dat gisteren gezegd na afloop van een werkbezoek in Eindhoven.
 
Opstelten stelde de taskforce begin december in om de drugscriminaliteit te bestrijden. Sindsdien krijgen de Brabantse politiekorpsen hierbij hulp van onder meer de Koninklijke Marechaussee en de nationale recherche.

Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen werkt een team van ongeveer zestig marechaussees mee door bijvoorbeeld politietaken over te nemen. De nationale recherche heeft onder andere het onderzoek naar de recente drugs- en geldvondst in een loods aan de Oude Baan in Breda overgenomen. De bovenregionale recherche draagt tachtig mensen bij. In totaal gaat het om ongeveer tweehonderd politiemensen. De taskforce zou in eerste instantie voor drie maanden worden ingesteld. Opstelten zei dat hij formeel het evaluatierapport van de taskforce afwacht, maar dat het hem duidelijk is dat de huidige aanpak moet worden voortgezet.

„Dit is niet een zaak van de korte baan. Ik ben bereid hier langer in te investeren. We gaan gewoon door.”
 
Opstelten noemde geen termijn. De minister sprak gisteren in Eindhoven met burgemeester Rob van Gijzel en hoofdofficier Nieuwenhuizen over het functioneren van de taskforce. ‘Onder regie van de taskforce’ zou in de afgelopen maanden voor zestien miljoen euro aan crimineel vermogen zijn teruggevorderd of in beslag genomen. Tientallen hennepkwekerijen zijn de afgelopen maanden opgerold.
 
Volgens Van Gijzel is een begin gemaakt met het ontmantelen van de 25 criminele samenwerkingsverbanden in Brabant die justitie in beeld heeft. „Ik heb al heel wat belastingaanslagen gezien.”
 
Bron : BN DeStem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief