KMar op Schiphol alert op mensensmokkelaars

Gepubliceerd op: 3-3-2011

Onopgemerkt maakt de Koninklijke Marechaussee op Schiphol jacht op mensensmokkelaars en gesmokkelden. Met succes.
 
De vlucht uit Athene, aankomst 11.30 uur is getaxeerd als risicovlucht. Mensen uit Afghanistan, Irak, maar ook uit het onrustige Noord-Afrika zouden Griekenland kunnen gebruiken om verder Europa in te komen. Omdat Griekenland onder het Schengen-verdrag valt, kunnen reizigers zonder al te veel problemen de paspoortcontrole passeren.

Daarom nemen de jongens van de grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) de paspoorten van een aantal mensen bij de gate extra onder de loep. Ze zetten twee mannen apart, een man uit Albanië omdat wordt getwijfeld over zijn reisroute en een Soedanees omdat het vermoeden bestaat dat hij een vals reisdocument heeft.

Aan de andere kant van de gate zitten meer mensen van de Kmar, maar niemand die dat opmerkt. Want in hun dagelijkse kloffie vallen ze niet op. Niemand ziet dat ze een oortje in hebben en dat ze met elkaar kunnen communiceren zonder dat daar een telefoon aan te pas komt.

Als je niet beter weet, denk je dat het reizigers zijn. Maar het zijn medewerkers van het Sluisteam van de Kmar, die speuren naar daders en slachtoffers van mensensmokkel en mensenhandel en illegale vreemdelingen. Het team is in 1994 opgericht, naar aanleiding van het Verdrag van Schengen waarbij mensen uit de aangesloten Europese landen zich vrij kunnen bewegen tussen die landen.

Lees meer > > > >
 
Bron : DePers

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief