Motorrijders verbeteren terreinvaardigheid

Gepubliceerd op: 10-3-2011

Motorrijders van de luchtmobiele brigade en de Koninklijke Marechaussee hebben dinsdag 8 maart op de Arnhemse heide nabij de Oranjekazerne in Schaarsbergen hun terreinvaardigheden getraind.

Gedurende de hele dag waren de motorrijders bezig met het zogenoemde Enduro rijden, een tak van de motorsport die vele raakvlakken heeft met een operationele inzet van de motorrijders. Het oefenterrein bood Afbeelding verwijderdgenoeg mogelijkheden om het veeleisende terreinrijden te trainen voor zowel ervaren als onervaren motorrijders.

De combinatie van luchtmobiel met de marechaussee ontstond nadat motorrijders van beide krijgsmachtdelen hadden aangegeven hun rijvaardigheden te willen verbeteren. "Door de uitzendingen van de afgelopen jaren zijn deze trainingen niet zo goed bezocht. Nu willen we weer met grotere regelmaat dit soort trainingsdagen organiseren. Gezien de grote opkomst van vandaag hebben we een goede eerste stap in de richting gezet", aldus de plaatsvervangend commandant van het 13 Infanteriebataljon, majoor Peter Hageman.

Gemakkelijk verplaatsbaar
De luchtmobiele brigade is de enige landmachtbrigade die gebruikt maakt van motoren. Het voertuig is gemakkelijk door de lucht te verplaatsen en neemt daarbij weinig ruimte in. De brigade moet tijdens haar air assault- acties zorgvuldig omgaan met de laadcapaciteit van de helikopters. Terreinmotoren zijn bijzonder geschikt om in de eerste fase na de landing de coördinatie te regelen en eenheden waar nodig op het juiste spoor te zetten. De motorfietsen direct inzetbaar in tegenstelling tot auto’s die eerst van de helikopters moeten worden losgekoppeld.

De Koninklijke Marechaussee doet mee aan deze trainingen, omdat zij zich, bij een mogelijke opdracht, ook op onverhard terrein snel en wendbaar moeten kunnen verplaatsen. Onvoldoende capaciteit bij de marechaussee om uitgebreid te trainen, bracht hen bij de luchtmobiele brigade waarmee zij nu samen hun vaardigheden verbeteren.

Bron : Kmar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief