Defensie Academie Breda getroffen door bezuinigingen

Gepubliceerd op: 9-4-2011

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda wordt getroffen door de bezuinigingen bij Defensie. Die werden vrijdagmiddag aangekondigd door minster Hans Hillen (VVD).

Onderkomen
Zo heeft Hillen besloten het verouderde Prins Bernhard Paviljoen waar veel studenten van de NLDA verblijven aan het Kasteelplein, langer te gebruiken. De sloopplannen komen voorlopig te vervallen. Tot 2015 komt er in ieder geval geen nieuw gebouw.

Salaris
Cadetten en adelborsten krijgen door de plannen straks geen soldatensalaris meer, een zogenaamde wedde,Afbeelding verwijderd zo valt in de beleidsbrief van de Defensieminister te lezen. In plaats daarvan krijgen ze zakgeld. Hoeveel de studenten er straks op achteruit gaan is onduidelijk.

De kenniscentra Leidinggeven en Opleidingskunde worden ondergebracht bij de NLDA en de Koninklijke Militaire School (KMS). De herinrichting van de Opleidingen Koninklijke Marine, het Opleidings- en Trainingscommando CLAS, de Koninklijke Militaire School Luchtmacht, het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum KMar en het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen van het CDC levert een besparing van 171 functies en € 10 miljoen op.

Minder opleidingen
Het aanbod van studierichtingen bij de NLDA wordt verkleind tot drie bacheloropleidingen, dat waren er eerst vijf. Onder andere de Leergang Topmanagement Defensie verdwijnt. Onderzocht wordt of de NLDA toe kan met twee locaties in plaats van drie. Wanneer dat kan wordt de locatie Ypenburg afgestoten.

Minister Hillen betreurt de gevolgen voor zijn personeel, hij vindt het een zware dag voor Defensie. Hij stelt vast dat op het defensiepersoneel al jaren een zware wissel wordt getrokken. Hij wijst op de uitzenddruk, voortdurende reorganisaties en de achterstanden in voorraden, onderdelen en oefenmogelijkheden.

Bron : bredavandaag.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief