Nieuwe plaquettes Indië-monument

Gepubliceerd op: 15-4-2011

Na de diefstal van bronzen plaquettes bij het Nationaal Indië-monument in Roermond heeft bronsgieterij Sillen in Swalmen het erg druk met het gieten van nieuwe plaquettes.

Afbeelding verwijderdMeteen na de roof van 53 plaquettes bij het Nationaal Indië-monument in Roermond (zie onze berichtgeving op deze website van 18 december 2010) gingen medewerkers van bronsgieterij Sillen op zoek naar modellen van de platen.

De modellen zijn altijd bewaard gebleven bij de gieterij. Er zijn mallen die wel twintig jaar oud zijn. De mallen worden gebruikt bij het gietproces van de nieuwe platen.

Om te voorkomen dat na de diefstal in december vorig jaar nog meer plaquettes zouden worden gestolen heefty de firma Sillen in opdracht van de stichting Nationaal Indië-monument alle 176 bronzen platen verwijderd uit het stadspark Hattem. Alle platen worden aangepast. Ze worden nu zodanig bevestigd dat in het vervolg met een breekijzer niets meer kan worden begonnen. Boverndien komen er beveiligingscamera's in het stadspark.

De stichting gaat er van uit dat de plaquettes in de loop van mei en juni terugkeren in het stadspark.

Bron : Dagblad De Limburger -  Limburgs Dagblad / SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief