Nederlanders in Kunduz tot eind jaar in tent

Gepubliceerd op: 20-4-2011

De Nederlandse militairen die vanaf juni in het noorden van Afghanistan deelnemen aan de politietrainingsmissie zullen de eerste zes maanden in tenten met beschermingswanden overnachten. Vanaf het einde van het jaar worden de tenten vervangen door betonnen slaapvertrekken.

Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de kampen in Kunduz en Mazar-e-Sharif. Militaire vakbonden hadden er eerder dit jaar voor gepleit de Nederlanders onder te brengen in gepantserde containers om hen te beschermen tegen mogelijke raketinslagen.

Minister Hans Hillen van Defensie gaf toen al aan dat hun veiligheid met de genomen maatregelen afdoende is geregeld. Als de situatie buiten het kamp te onveilig wordt om Afghaanse agenten op te leiden, zal het werk buiten de poort volgens hem worden teruggeschroefd of tijdelijk worden stopgezet.

De veiligheidssituatie in de provincie Kunduz is volgens het kabinet in de afgelopen maanden niet verslechterd. Het aantal geweldsincidenten in de eerste maanden lag lager dan in dezelfde periode vorig jaar, al waren er wel vier zelfmoordaanslagen. In de wintertijd en het vroege voorjaar zijn de opstandelingen over het algemeen minder actief. De verwachte toename van activiteiten van de Taliban is tot dusver beperkt gebleven. „Niettemin is de verwachting dat de activiteiten van de strijders de komende tijd zullen toenemen”, schrijft het kabinet.

De Kamer krijgt donderdag opnieuw een militaire briefing over de situatie in Kunduz.

Bron : de Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief