Militairen verzorgen veiligheid, logistiek en ceremonieel Bevrijdingsdag

Gepubliceerd op: 5-5-2011

Door het hele land zijn militairen vandaag betrokken bij de viering van de vrijheid. Defensie bouwt in Amsterdam het drijvende concertpodium op de Amstel, controleert de omgeving op explosieven en vliegt artiesten naar de verschillende bevrijdingsfestivals.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt onder meer herdacht in Wageningen, waar wordt stilgestaan bij de capitulatie 66 jaar geleden.

Defilé in Wageningen
Defensie ondersteunt er het organiserend comité met coördinatie vanuit de landmacht en aansturing van civiele muziekkorpsen. Daarnaast levert de krijgsmacht een bijdrage met de Kapel Koninklijke Luchtmacht en een hoornblazer. Ook lopen twee marinedetachementen en 1 van de luchtmacht mee in het jaarlijkse defilé.

Podium op de Amstel
In Amsterdam bouwt het eerste peloton van 105 Brugcompagnie al vanaf vorige week aan het podium en terras voor het Concert op de Amstel. Daarvoor zijn 18 pontons overgebracht vanuit de standplaats van de landmachtgenisten, Wezep. Vanavond, als Koningin Beatrix voor het concert arriveert, vormen de terrasbouwers een erehaag richting het podium. Op dat moment hebben acht duikers van de Defensie Duikgroep al een preventief bommenonderzoek uitgevoerd rond het drijvende podium. Om eventuele explosieven onschadelijk te maken, staat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie paraat.

Artiesten per helikopter
Overdag vervoeren drio Cougar-transporthelikopters artiesten naar bevrijdingsfestivals in Groningen, Assen, Leeuwarden, Vlissingen, Roermond, ’s-Hertogenbosch, Utrecht, Almere, Wageningen, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Rotterdam en Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad levert de Koninklijke Marechaussee een half ME-peloton en tien marechaussees op de fiets om de politie te ondersteunen.

De artiesten die door de helikopters snel van plek naar plek kunnen, treden namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei op als ambassadeur van de vrijheid. Dit jaar zijn dat Moke, The Opposites & The Partysquad en Waylon. De transporthelikopters vertrekken vanaf hun thuisbasis in Gilze-Rijen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief