Waardering voor wereldwijde inzet

Gepubliceerd op: 27-5-2011

Voor hun deelname aan buitenlandse missies hebben 240 militairen vandaag in Apeldoorn de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Uitgevoerd onder vlag van de NAVO, EU of VN, de missies dragen volgens plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten De Kruif bij aan wereldwijde stabiliteit.

De militairen, afkomstig van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee, maakten onder meer deel uitherinneringsmedaille vredesoperaties van missies in Afrika en Azië en op de Balkan. Zo hielpen ze in Congo bij de hervorming van een geïntegreerde krijgsmacht en zagen ze in Soedan toe op naleving van het in 2005 gesloten vredesakkoord. Ook namen de gedecoreerden deel aan missies in Bosnië en Kosovo, Afghanistan en het Midden-Oosten.

Bijzonder
Een uitzending vraagt veel van de militair, zo weet generaal-majoor Mart de Kruif uit eigen ervaring. “Het is nooit gemakkelijk, het is altijd hard werken. De missie gaat 24 uur per dag door, 7 dagen per week, week op week. Of u nu chauffeur bent, vlieger, onderhoudstechnicus of stafofficier, ieder van u heeft zijn eigen ervaringen, maar het werk van u allen is bijzonder. Er is geen andere organisatie in Nederland die dit werk doet. Ik wil mijn erkenning voor uw inzet daarom nog eens benadrukken.”

Bezuinigingen
De militairen zijn teruggekeerd in een roerige periode, met veel onzekerheid over het behoud van hun baan. De Kruif stond natuurlijk stil bij de enorme bezuinigingsmaatregelen binnen de krijgsmacht. Hij beklemtoonde dat die ingrepen financieel gedreven zijn en niets te maken hebben met de prestaties van de militairen. Gedwongen ontslagen zijn onontkoombaar, maar de generaal beloofde dat diegenen zo goed mogelijk worden begeleid naar een nieuwe baan.

Verhaal
Volgens De Kruif sluiten veel Nederlanders de militairen in het hart, maar zijn hun missies en taken vaak minder bekend. Hij riep hen daarom op hun indrukken en ervaringen te delen met anderen. “Uw werk en wat wij hebben bereikt is het waard om te vertellen.”

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief