Nederland verlengt deelname NAVO-missie Libië

Gepubliceerd op: 17-6-2011

Nederland verlengt zijn deelname aan de NAVO-operatie in Libië. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van de ministers Hans Hillen van Defensie en Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

De zes Nederlandse F-16’s en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem blijven aan de operatie meedoen. Daarnaast geeft Nederland gehoor aan een specifieke oproep van de NAVO om extra capaciteit te leveren, onder meer op het gebied van psychologische operaties en juridische expertise. De totale inzet bedraagt meer dan 200 militairen. Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan de missie. Het NAVO-besluit om de missie met 3 maanden te verlengen kwam op 1 juni 2011.

De missie Unified Protector is bedoeld om de bevolking te beschermen, toezicht te houden op de naleving van het wapenembargo, en de no-fly-zone boven Libië te handhaven. Militaire inzet blijft nodig omdat het regime van Qaddafi nog steeds een bedreiging is voor de burgerbevolking.

De Nederlandse F-16’s dragen bij aan de handhaving van het wapenembargo en het vliegverbod boven Libië. Ze voeren geen bombardementen uit. De mijnenjager patrouilleert voor de kust om het wapenembargo te helpen handhaven en mijnen te ruimen. Met de bijdrage aan stafcapaciteit komt Nederland tegemoet aan specifieke tekorten waar de NAVO mee kampt.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief