Opnieuw illegalen onderschept voor Spaanse kust

Gepubliceerd op: 18-6-2011

De mijnenjager Hr. Ms. Zierikzee is tijdens een patrouille voor de grensbewakingsoperatie van het Europees agentschap Frontex, betrokken geweest bij de aanhouding van een bootje met elf illegale immigranten. Een dag eerder ondersteunde de mijnenjager al de onderschepping van zes personen.

Een Portugees maritiem patrouillevliegtuig spotte het kleine bootje gistermiddag ten zuiden van Spanje. Hr. Ms. Zierikzee nam de patrouilletaak over en stoomde op naar de aangegeven locatie. Door het afspeuren van het gebied lokaliseerde de mijnenjager het zes meter lange bootje van het type rigid hull inflatable boat (RHIB) op 50 mijl, zo’n 90 kilometer, ten zuiden van de Spaanse havenstad Almeria. De plek werd doorgeven aan de Spaanse kustwacht, die het bootje vervolgens onderschepte. De Spaanse autoriteiten handelen de verdere asielprocedure af. 

Frontex
Frontex is een Europees agentschap, opgericht door de Europese ministerraad in 2004, ter bewaking van de buitengrenzen. De naam is afgeleid van het Franse ‘frontière extérieures’. De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee.

Tot 1 juli worden de mijnenjagers Hr. Ms. Zierikzee, Hr. Ms. Willemstad, Hr. Ms. Middelburg en het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten de marineschepen zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf geen onderscheppingen uit. Dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief