Schadeloosstelling groep veteranen

Gepubliceerd op: 21-6-2011

De Kamer wil dat Hillen snel duidelijkheid schept over een schadeloosstelling voor een groep ziek geworden veteranen. Om deze volgens Hillen ’nationale ereschuld’ ten opzichte van de veteranen in te lossen, is zeker 110 miljoen euro nodig. Maar de krijgsmacht heeft dat geld niet, aldus de CDA-bewindsman.

In de afgelopen maanden zou daarom naar een oplossing zijn gezocht. „Ik ben ermee bezig in het kabinet”, stelde hij. De minister rekent er ook op dat de Kamerleden via hun fractievoorzitters druk blijven uitoefenen om het geld te vinden.

De groep waar het om gaat, bestaat uit veteranen die na een missie in het verleden (psychisch) ziek zijn geworden. Vele honderden van hen hebben daarover, soms jarenlange, rechtszaken lopen tegen Defensie om de geleden schade te verhalen.

Na bemiddeling van de Nationale Ombudsman is er vorige zomer een speciale regeling bedacht waarmee alle betrokken veteranen in één klap konden worden afgehandeld. Tot woede van de militaire bonden en de meeste partijen is er tot nu toe niets mee gedaan, omdat er geen geld is. De regeling geldt voor naar schatting tweeduizend mensen die voor 1 juli 2007 hebben meegedaan aan missies naar onder meer Bosnië, Libanon, Korea, Cambodja en Nieuw-Guinea.

Bron : de Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief