Re-enactment brengt verleden tot leven

Gepubliceerd op: 8-8-2011

De Vesting in Naarden heeft een historische stadsomroeper, het Vestingmuseum beschikt over 'schutters' in oude kostuums en dit jaar lopen er ook Marechaussees in vooroorlogs uniform door de straten.

Oude tijden herleven in de Vesting door het enthousiasme van een aantal historisch geinteresseerden.

uniformen re-enactment


'Re-enactment', het tot leven brengen van de geschiedenis door in originele of replica uniformen historische gebeurtenissen na te spelen, is populair in Naarden-Vesting. Naarder Bart van Es is actief lid van 'living history', de vereniging van historische militaria. De club vraagt aandacht voor de militaire geschiedenis van de 20e eeuw, onder meer door historische hoogtepunten na te spelen voor publiek.
 
Voor Van Es is het een uitdaging om de geschiedenis zo natuurgetrouw mogelijk tot leven te brengen. Hij is coordinator van de Koninklijke Marechaussee-afdeling van Living history en kruipt daarom op verzoek regelmatig in een jaren '30 Marechaussee uniform, inclusief klewang en kepi. Van Es: "Voor ons is het toneelspelen. We zijn met twaalf Marechaussees. Iedereen heeft zijn eigen uniform, of is bezig om de outfit compleet te krijgen. Het zoeken naar historische uniformonderdelen is een hobby op zich. We gaan beurzen af of krijgen tips van het Koninklijke Marechaussee Museum."

met dank aan : Lisa van Dorp
Bron : Naarder Koerier

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief