Kijkje in Kunduz

Gepubliceerd op: 9-8-2011

De laatste collega's zijn begin juli in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen en maakten de Nederlandse Police Training Group (PTG) compleet. Ze zijn klaar om tot medio 2014 Afghaanse agenten te begeleiden en op te leiden.

Kunduz Camp Windmill

Na aankomst bereidden de Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT's) zich in het operatiegebied verder voor, zodat snel gestart kan worden met de uitvoering van de missie. In totaal zullen 50 marechaussees en 135 landmachtmilitairen zes POMLT's vormen. Dertig KMar-collega's nemen het begeleiden van agenten in Kunduz-stad op zich. De anderen geven op het Duitse basiskamp cursus aan nieuwe Afghaanse politierekruten.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de uitzending naar Kunduz rondden de POMLT's en de staf van de PTG half juni in Marnewaard hun opwerktraject met een integratieoefening af. Daar kwamen alle elementen van de samengestelde eenheid voor de missie naar Kunduz samen in een aantal realistische scenario's.
"We zijn er klaar voor", concludeerde een opperwachtmeester na de laatste actie in Marnehuizen. "We hebben onderhand zoveel verschillende scenario's beoefend met elkaar, het wordt tijd dat we de realiteit tegemoet gaan." Een andere opperwachtmeester : "Het is een lang traject geweest, maar we zijn er nu ook klaar voor. We hebben contact gehad met de Afghaanse politieofficieren. Dat was zeker nuttig en erg leerzaam. We zijn echt in gesprek met ze gegaan. Daar hebben we echt veel aan gehad."
 
Het kamp
Boven op een berg naast Kunduz-stad is het Duitse basiskamp gelegen. Het heeft een omtrek van vier kilometer. Het Duitse kamp wordt uitgebreid en zal straks bijna twee keer zo groot zijn. In de aanbouw krijgen de Nederlanders begin volgend jaar ongeveer 25.000 vierkante meter tot hun beschikking. Tot die tijd wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van onze Oosterburen.

In de fotogalerij van de SMC website is nog een aantal foto's van het kamp geplaatst (red. SMC).

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief