Vijf aanhoudingen na afloop laatste Vestingdag

Gepubliceerd op: 11-8-2011

Na afloop van de festiviteiten van de laatste Vestingsdag van dit jaar in Elburg heeft de politie diverse aanhoudingen verricht. In de nacht van woensdag op donderdag 11 augustus hebben meerdere personen strafbare feiten gepleegd. In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden, drie van hen zijn in verzekering gesteld.

Een 27-jarige verdachte uit Elburg en een 29-jarige man uit Dronten zijn bekeurd voor wildplassen. Bij het uitschrijven van de bekeuring wenste de Elburger niet mee te werken. Toen men hem aanhield, verzette hij zich hevig en vernielde de bril van één van de verbalisanten. Hij is in verzekering gesteld. De man uit Dronten verzette zich vooral verbaal en is daarna aangehouden voor belediging.

Afbeelding verwijderdOok een 34-jarige man uit 't Harde is aangehouden voor het beledigen en bedreigen van een politieagent en vernieling. De agent zag de man met een fiets over z'n schouder lopen. Toen hij de identiteit van de man wilde controleren, weigerde ook hij iedere medewerking. Bij zijn aanhouding verzette de man zich en bedreigde de agent en een medewerker van de Koninklijke Marechaussee met de dood. Tijdens zijn overbrenging naar het politiebureau, richtte hij geboeid al trappend in de politieauto vernielingen aan. Zijn vriendin, een 22-jarige vrouw uit 't Harde probeerde de aanhouding van haar vriend te belemmeren is ook aangehouden. Tijdens die aanhouding sloeg de vrouw een politieagente. Het stel is in verzekering gesteld. In het cellencomplex in Apeldoorn heeft de man met zijn ring de deur bekrast. De schade wordt op hem verhaald en ook hier krijgt hij een proces-verbaal voor.

Verder hield de politie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee een 19-jarige jongeman uit Kamperveen aan op verdenking van mishandeling van een 20-jarige Elburger. Een conflict tussen de twee leidde tot een vechtpartij, waarbij de Kampervener de Elburger op zijn gezicht sloeg. De jongeman uit Elburg is ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd. Over zijn letsel is niets bekend. De tiener uit Kamperveen is na verhoor in vrijheid gesteld.

Vervolging
Het beleid van het Openbaar Ministerie is er op gericht dat personen die geweld uiten naar politieambtenaren, of anderen met een publieke taak, een extra zware strafeis tegemoet kunnen zien. De Officier van Justitie kan straffen eisen tot 200% hoger dan normaal.

Bij het bepalen van de strafeis kijkt de Officier van Justitie naar allerlei factoren, waaronder de ernst van het delict, de leeftijd van de verdachte en eventuele eerdere veroordelingen. Bij geweldsmisdrijven zijn ook de kenmerken van het slachtoffer relevant, bijvoorbeeld het feit dat het een agent is. Voor het slachtoffer is het mogelijk zich te voegen in het strafproces om zijn schade te verhalen.

Bron : politie IJsselland via nieuwsbank

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief