Tot zeven jaar voor piraten

Gepubliceerd op: 13-8-2011

Vijf Somalische zeepiraten zijn gisteren door de rechtbank in Rotterdam tot lichtere gevangenisstraffen veroordeeld dan justitie had geëist.

De Nederlandse marine sloeg de vijf in november vorig jaar voor de kust van Tanzania in de boeien. Van twee van de Somaliërs, Sadag I. en Omar A., die respectievelijk zes en zeven jaar cel kregen, is volgens de rechtbank komen vast te staan dat zij enkele weken eerder betrokken waren bij het kapen van het Zuid-Afrikaans zeiljacht Choizil. De schipper van dat jacht, de Zuid-Afrikaan Peter Eldridge, wist Sadag I. als een van de daders aan tesomalische piraten - wijzen. Omar A. werd geïdentificeerd aan de hand van in beslaggenomen foto’s van de kaping van het jacht.

Van de drie andere Somaliers is niet bewezen dat zij bij het enteren en gijzelen van de opvarenden van de Choizil waren. Siyad H. wordt door het openbaar ministerie als de leider van de zeepiraten gezien en hoorde eerder liefst tien jaar cel tegen zich eisen. „De rechtbank heeft al het bewijs tegen mijn cliënt echter van tafel geveegd”, zegt H.’s advocaat Floris Knoef. „De Zuid-Afrikaanse schipper heeft H. namelijk niet als een van de daders herkend.”

H. werd evenals zijn landgenoten Abdinaser M. en Ibrahim I. wel veroordeeld wegens voorbereidende handelingen om schepen te kapen. Hij kreeg 5,5 jaar, de andere twee allebei 4,5 jaar. Het drietal zat bij hun arrestatie in bootjes die onder meer waren uitgerust met wapens als kalasjnikovs. De rechtbank rekent het de groep Somaliërs zwaar aan dat zij bij hun piraterij steevast grof geweld gebruikten en onnoemelijk veel leed aanrichtten onder de slachtoffers.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief