KLM moet passagiergegevens verplicht afstaan

Gepubliceerd op: 19-8-2011

Vliegmaatschappijen moeten per 1 januari verplicht actief passagiersgegevens verstrekken aan de Nederlandse grensbewaking op Schiphol. Nu moeten die gegevens nog worden opgeëist via een vordering.

De vliegmaatschappijen die vliegen op Schiphol moeten per 1 januari aanstaande uit eigen beweging en vooraf aan de marechaussee melden wie er in welk toestel zit. Nu hoeven die airliners dat pas te doen als de grensbewaking daarom vraagt via een vordering.

Dat is overigens in 2010 al zo'n 10.000 keer gebeurd, zo staat in een dit voorjaar aan de Tweede Kamer gestuurde brief. De binnenkort geldende verplichting om alle gegevens zonder vordering te leveren, geldt voor vluchten die vanaf luchthavens komen die "uit oogpunt van illegale immigratie als risicovol worden aangemerkt."

Dat schrijft de programmadirecteur Identiteitsmanagement en Immigratie G. Versluis namens de minister voor Immigratie en Asiel aan de betrokken luchtvaartmaatschappijen. Die kregen de brief vorige maand in de brievenbus. De ministeriële regeling die de verplichting omschrijft, moet nog worden gepubliceerd.

Lees meer...

Bron : webwereld.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief