Nagedachtenis oorkonde als eerbetoon aan gesneuvelde militair

Gepubliceerd op: 5-10-2011

Families en vrienden van 7 gesneuvelde militairen hebben gisteren de nagedachtenisoorkonde en de bijbehorende sculptuur in ontvangst genomen uit handen van minister Hans Hillen.

Op de Prinses Julianakazerne in Den Haag werden de overleden militairen herdacht en geëerd door hun dierbaren, de minister, de Commandant der Strijdkracht en commandanten.

“Vaak wordt gesproken over het hoogste offer dat de gesneuvelde militair heeft gebracht,” sprak minister Hans Hillen de nabestaanden toe. “Minder vaak wordt beseft dat ook de familie het hoogste offer heeft gebracht. Ik wil graag stilstaan bij wat dat voor het thuisfront betekent.” Tijdens de bijeenkomst herdachten de aanwezigen vier militairen die vorig jaar tijdens hun missie in Afghanistan overleden. Eén van hen stierf een natuurlijke dood, de drie anderen kwamen om bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief (IED). Verder was er aandacht voor drie militairen die eind jaren ‘50 omkwamen in Nieuw-Guinea.

Oorkondetraditie
De nagedachtenisoorkonde is sinds 2008 met terugwerkende kracht in ere hersteld. De oorkondetraditie, destijds ondertekend door de minister van Oorlog, raakte eind jaren ’40 van de vorige eeuw in onbruik. Besloten is haar (gemoderniseerd) in ere te herstellen en vergezeld te laten gaan van een tastbare herinnering in de vorm van een speciaal hiervoor ontworpen sculptuur. Kunstenaar Ad Haring heeft het bronzen beeldhouwwerk speciaal voor dit doel vervaardigd. Tot nu toe zijn er 182 oorkondes met bijbehorende sculptuur uitgereikt.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief