Marine Curaçao siddert voor criminelen

Gepubliceerd op: 6-10-2011

De duizend landgenoten tellende Koninklijke Marine-kolonie op Curaçao is doodsbang voor lokale criminelen die zich nu zelfs richten op schoolgaande Nederlandse jongeren en niet terugdeinzen voor woningovervallen op klaarlichte dag.

Vorige week zijn twee kinderen van marinemilitairen op klaarlichte dag overvallen door zes Antilliaanse jongeren. Op weg naar het Vespucci College in Julianadorp werden de scholieren midden op straat van hun fietsen getrokken en gedwongen deze af te staan. Hierbij liepen de weerloze jongens rake klappen op, zo meldde voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM.

Op Curaçao wonen 363 Defensiemedewerkers uit ons land die 624 gezinsleden hebben meegenomen. Kleian signaleert dat zij verontrustende berichten over toenemende bedreigingen, intimidatie en diefstallen melden.Afbeelding verwijderd De kinderoverval is dan ook slechts het topje van de ijsberg, zo betoogt de voorman: „Criminelen worden almaar brutaler. Ze wandelen doodgemoedereerd woningen binnen als er een deur openstaat. Bij ontdekking door de bewoners zetten ze het simpelweg op een lopen.”

Ook de al jarenlang schering en inslag zijnde inbraken worden steeds gewelddadiger, zo meldt de ACOM: „Dieven richten veelal een onvoorstelbare schade aan.” Het jaren geleden bij alle marinewoningen aangebrachte traliewerk voor de ramen biedt lang niet altijd soelaas. „De criminelen hengelen de spullen met speciaal geprepareerde stokken met haken naar buiten”, zo klagen de militairen.

Het incident met de overvallen schoolkinderen heeft er volgens marineoverste Jaap Hubbelmeijer flink ingehakt bij de Nederlandse gemeenschap. Hij meldt dat er alles aan wordt gedaan om het groeiende gevoel van onveiligheid op Curaçao in te dammen: „Er zijn intensievere patrouilles door de Koninklijke Marechaussee, ook bij de scholen. Inmiddels zijn alle gezinswoningen van een alarminstallatie voorzien en wordt tijdens vakanties intensief gesurveilleerd bij verlaten woningen.”

De ACOM is vooral verheugd over de grotere bemoeienis van de Koninklijke Marechaussee: „Op grond van talrijke ervaringen in het verleden hebben wij de stellige indruk dat de politie op Curaçao steevast wat harder gaat lopen als de marechaussee zich daar meldt”, aldus Kleian. Ook nu lijkt dit weer het geval te zijn: vorige week zijn prompt enkele inbrekers gearresteerd. De overvallers van de marinekinderen zijn vooralsnog spoorloos.

Hoewel de criminaliteit tegen de militaire gezinnen uit ons land vooral op Curaçao een vlucht neemt, is de situatie op het naburige Aruba ook zorgwekkend. Steeds vaker krijgen ook woningen op dit eerder zo rustige eiland crimineel bezoek.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief