Laatste hoofdmacht Bosnië terug in Nederland

Gepubliceerd op: 1-11-2011

Vrijdagmiddag is de laatste grote groep EUFOR-militairen teruggekeerd uit Bosnië-Herzegovina. Familie en vrienden verwelkomden de 36 op Vliegbasis Eindhoven. Voor de missie blijven nog 5 stafmilitairen in het land gestationeerd.

Het vliegtuig uit Sarajevo landde iets na half 2 op de luchtmachtbasis, waarna thuisfront en militairen elkaar na enkele maanden weer in de armen konden sluiten. Tijdens hun uitzending vergaarden de militairen vooral informatie over ontwikkelingen in de Bosnische samenleving.

Opleiden
De 5 militaire functies die Nederland blijft vullen, maken deel uit van de Capacity Building and Training Division. Deze divisie bestaat uit een staf van 34 man uit 15 landen die internationale mobiele trainingsteams coördineert en voorbereidt op de training van het Bosnische leger. Binnen de trainingen verzorgt Nederland een module communicatie- en informatiesystemen. Dit gaat volgens het train-de-trainer principe, waarbij opgeleide Bosnische militairen het geleerde doorgeven aan hun eigen collega’s.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief