Het beveiligingsteam BSB van de Koninklijke Marechaussee

Gepubliceerd op: 4-12-2011

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee heeft onder meer als taak het beschermen van Nederlandse gezagsdragers, zoals ambassadepersoneel, in hoge risicogebieden. De dienst zorgt er voor dat de Nederlandse ambassades ook onder moeilijke omstandigheden kunnen functioneren.

De BSB werkt hiervoor in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het kabinet wil het geweldmonopolie bij de staat houden. De BSB heeft daarom recent de opdracht gekregen om de permanente beveiliging over te nemen van een aantal ambassades dat nu onder de hoede valt van particuliere bedrijven. Kapitein Ruud is hoofd teamleider van de afdeling beveiliging.

UitzendingAfbeelding verwijderd
Onder meer door deze uitbreiding van het takenpakket is de BSB de afgelopen jaren flink gegroeid, tot ruim 400 man. Ruud: “We hebben nog wel vacatures. Hierdoor is ook de gemiddelde uitzendperiode toegenomen. Normaal wordt een BSB’er  5 keer 2 maanden per 3 jaar uitgezonden, maar dat is nu 6 keer 2 maanden.”

Aangezien mensen op ambassades in risicogebieden dicht op elkaar zitten, wordt de uitzendperiode beperkt tot 2 maanden. Om ervoor te zorgen dat er geen kennis verloren gaat, worden de beveiligingsteams van de BSB nooit in z’n geheel afgelost, maar altijd gefaseerd.

Voor een optimale beveiliging, levert de BSB ook een beveiligingsmanager. Deze staat tussen het beveiligingsteam en de beveiligingscoördinator van de ambassade. De beveiligingsmanager is verantwoordelijk voor het totale beveiligingspakket, maakt dreigingsanalyses en bepaalt bijvoorbeeld of een bezoek van de ambassadeur wel verantwoord is.

Transportbeveiliging
Ook wanneer BSB’ers niet op uitzending zijn, worden ze operationeel ingezet. “Tussen de uitzendingen door houden we ons onder meer bezig met de beveiliging van transporten van de Nederlandse Bank. Ook worden BSB’ers ingezet als air marshal, de niet-geüniformeerde veiligheidsagenten aan boord van verkeersvliegtuigen”, legt Ruud uit. “En dan zijn er ook nog de incidentele beveiligingsopdrachten van een paar dagen, bijvoorbeeld wanneer een minister of leden van een Vaste Kamercommissie een risicovol gebied bezoeken.”

Afbeelding verwijderdHet bijzondere takenpakket vraagt om een zware selectieprocedure en opleiding. Doorloopt iemand het keuringstraject dan volgt de zogenoemde trainings- en vormingsperiode van 22 weken. “De rode draad is de beveiliging van personen. Daar hoort veel sporten en schieten bij, maar ook bijzondere vaardigheden zoals klimmen, afdalen en veel op het gebied van verbindingen, zoals procedures.”

Schieten
Aan de schietvaardigheid wordt veel aandacht besteed. De leden moeten het uitgebreide wapenassortiment, van vuistvuurwapens en pistoolmitrailleur tot granaatwerper, tot in de puntjes beheersen. “BSB’ers moeten moeiteloos bewegend kunnen schieten. Zelfs rennend in groepen wordt geoefend”, aldus de teamleider.

 Daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de rijvaardigheid. De leden leren hoe ze een persoon met behulp van gepantserde auto’s zo snel mogelijk in veiligheid kunnen brengen.

BSB
De BSB wordt gevormd door 5 afdelingen: het arrestatieteam, het observatieteam, het beveiligingsteam, het opleidingsteam en de ondersteuning, onder meer verantwoordelijk voor logistieke zaken. Het beveiligingsteam vormt het grootste onderdeel.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief