Kamer steunt inzet in Zuid-Soedan

Gepubliceerd op: 25-12-2011

Leden van de Koninklijke Marechaussee en politieagenten gaan vanaf volgend jaar de Zuid-Soedanese politie begeleiden en trainen.

De Tweede Kamer schaarde zich deze week in meerderheid achter het kabinetsbesluit om deel te nemen aan een VN-missie in het Afrikaanse land.Afbeelding verwijderd

De maximaal 30 militairen en agenten doen dit ongewapend. VN-militairen uit voornamelijk Afrika en Azië zorgen voor hun bescherming.

Volledige aanpak
Naast de opbouw van het politieapparaat worden mogelijk ook deskundigen ingezet op terreinen als rechtstaat en mensenrechten. Nederland kiest daarmee voor een geïntegreerde benadering van stabiliseren en de-escaleren, capaciteit opbouwen en het aanpakken van de oorzaken van het conflict.

De Nederlandse deelname  aan de United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS), zoals de missie heet, past in de bredere  inzet voor de toekomst van het wankele land. Via ontwikkelingssamenwerking draagt Nederland met 75 miljoen euro per jaar bij aan de opbouw van de rechtsstaat, betere watervoorziening en voedselzekerheid in het land.

Voorgaande missie
Nederland droeg tot 9 juli bij aan een eerdere missie in Soedan, UNMIS. Die eindigde toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd van het noorden.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief