Opleiding Bijstandseenheid (BE) in Duitse Weeze

Gepubliceerd op: 23-1-2012

De afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de sector Internationaal Optreden en Gewelds-beheersing (SIOG) van het LOKKMar heeft eind december de opleiding BE-KMar verzorgd in het Duitse Weeze.

BE1 jan 2012In totaal namen veertig collega's deel aan de opleiding tot lid van de bijstandseenheid. In een week tijd kwamen alle leerdoelen uit de opleiding terug in scenario's.

Scenario
Tijdens het oefenscenario werd aandacht besteed aan het verwijderen van een barricade die de eenheid in zijn vrijheid tot handelen belemmerde.

De YPR's met dozerblad schoven de barricade weg, zodat de eenheid zijn weg kon vervolgen. Hetzelfde scenario, maar nu met een vuurwapengevaarlijke situatie, stond 's middags op het programma.

De BE-leden werden geconfronteerd met een situatie waarbij een demonstrant in brand stond. Deze persoon kreeg hulp. De eenheid moest zich daarbij ook bewust blijven van hun eigen veiligheid.

OpleidingBE3 jan 2012
De opleiding BE bestaat uit twee modules: een dertiendaagse opleiding inzetvorm 1 (bewaken en beveiligen) en een tiendaagse opleiding inzetvorm 3 (openbare orde handhaving).

De toelatingseis tot modules 1 en 3 is dat de cursist een ME-opleiding heeft gevolgd. Inzetvorm 3 kwam de betreffende dag in Weeze aan bod. Deze inzetvorm houd in dat de eenheid bijstand verleent ter handhaving van de openbare orde in bijzondere gevallen, zoals (ernstige gewelddadige) probleemsituaties in het publieke domein.

Het hoofddoel van de BE is om in deze situaties op een proportionele en effectieve wijze naar behoefte op en af te kunnen schalen.

In het uiterste geval is de BE toegerust op situaties waar de 'gewone' ME niet meer genoeg is, bijvoorbeeld bij ernstige dreiging van vuurwapens of explosieven.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief