Eremetaal voor politietrainers

Gepubliceerd op: 11-2-2012

Diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en 430 militairen van alle vier de krijgsmachtdelen hebben de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties ontvangen. Dat gebeurde gisteren in de IJsselhallen in Zwolle voor hun deelname aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Commandant der Stijdkrachten generaal Peter van Uhm reikte de onderscheidingen uit.

herinneringsmedaille vredesoperatiesDe gedecoreerden legden als eerste Kunduz-detachement de basis voor de missie. “Als pioniers moest u alle basisvoorzieningen van de grond af aan opbouwen, tot aan het verven van de leslokalen aan toe”, aldus Van Uhm.

Vreedzame ontwikkeling
Hij wees in zijn toespraak ook op de verschillen met de missie in Uruzgan die in augustus 2010 eindigde: “U moest omschakelen van een langlopende missie naar een geheel nieuwe. Van ‘opbouwen waar het kan en vechten waar het moet’ naar ‘opleiden en trainen’. Dit is een grote stap naar vreedzame en duurzame ontwikkeling van Afghanistan.”

Civiel-militaire samenwerking
De politietrainingsmissie is erop gericht het Afghaanse civiele politieapparaat te versterken en het justitiële systeem verder te ontwikkelen. Nederland zet daarvoor zowel civiel als militair personeel in. Leden van de Koninklijke Marechaussee, politieagenten, militaire trainers en ondersteuners, ontwikkelingsexperts, diplomaten, justitie-experts en mensen van ontwikkelingsorganisaties werken daarbij samen.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief