Dit jaar 4800 illegalen naar Dienst Terugkeer

Gepubliceerd op: 8-3-2012

De vreemdelingenpolitie zal dit jaar 4800 illegalen overdragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat is 10 procent meer dan in 2010. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), zijn collega Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en hoofdcommissaris Leon Kuijs (voorzitter Raad van Korpschefs) zijn dat overeengekomen.

De vreemdelingenpolitie zal vooral letten op illegalen die misdrijven of overtredingen begaan of overlastAfbeelding verwijderd veroorzaken. Verder gaat ze speciaal op zoek naar asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd en op andere vreemdelingen die geen verblijfsvergunning (meer) hebben. Wel zal de politie rekening houden met kwetsbare groepen als minderjarige, oudere en zieke illegalen en slachtoffers van mensenhandel.

Hoe de politie de prestatie-afspraak haalt, moet ze zelf weten. Ze kan daarbij rekening houden met de 'couleur locale'. Er komen in elk geval meer persoonsgerichte controles en ook meer controles van objecten. Verder worden meer vermoedelijk illegale vreemdelingen voor een onderzoek voorgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Dat moet dan gebeuren door overige politiediensten.

De informatie gaat een grotere rol spelen, al geven de partijen aan dat de aanpassing van de ICT-systemen van de politie 'een kritische factor' is. De politiesterkte voor dit werk blijft gelijk.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief