'Wapens voor missie Sudan'

Gepubliceerd op: 8-5-2012

De kleine dertig Nederlandse militairen en politiemensen die sinds vorige week deelnemen aan de VN-missie in Zuid-Sudan, moeten onmiddellijk de beschikking krijgen over wapens om zich te kunnen verdedigen.

Dit eist voorzitter Wim van den Burg van de grootste militaire vakbond AFMP. Het oorlogsgeweld in het Afrikaanse land maakt het volgens hem onverantwoord om onze landgenoten er te laten werken zonder dat ze naar een verdedigingswapen kunnen grijpen. „Als ze al niet permanent met een wapen gaan lopen, moet er minimaal een eigen arsenaal zijn waaruit ze bij nood kunnen putten”, zo luidt Van den Burg de noodklok.

Grote zorgen
De militaire FNV-bond maakt zich samen met de Nederlandse Politiebond en de Marechausseevereniging grote zorgen over de omstandigheden voor de zeven militairen, zestien leden van de Koninklijke Marechaussees en drie civiele politiemensen die in Zuid-Sudan lokale agenten moeten opleiden: „Sinds de Tweede Kamer zich eind vorig jaar over de missie boog en besloot dat de trainers ongewapend moeten blijven, is de veiligheid enorm verslechterd.”

Formeel staat de ongewapende Nederlandse delegatie onder bescherming van VN-militairen uit Afrika en Azië. De in FNV Veiligheid verenigde bonden willen het lot van de uitgezonden politietrainers echter niet in handen van deze lieden leggen. „We moeten het zekere voor het onzekere nemen en onze mensen eigen middelen geven om zich te kunnen verdedigen”, zo bepleit Van den Burg.

Defensie ziet vooralsnog geen aanleiding voor het bewapenen van de uitgezonden club. „De militairen, van wie de meesten vorige week zijn aangekomen, rapporteren geen zorgelijke situaties”, aldus woordvoerster Marloes Visser.

Bron : Roy Klopper/Telegraaf-i

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief