Forse stijging heroïnesmokkel

Gepubliceerd op: 26-5-2012

Het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van Marechaussee en FIOD en Douane op Schiphol, doet onderzoek naar de vondst van 15 kilo heroïne. In dat onderzoek hebben rechercheurs een Liberiaanse verdachte aangehouden.
 
Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de herkomst van de heroïne door het CargoHarc team, dat zich richt op drugssmokkel via onder andere de vracht.
 
Schiphol immigrationbord 2Toename
Het team ziet een toename aan zendingen heroïne.  In totaal werd in diverse zendingen zo'n 100 kilo aangetroffen, verstopt in onder meer Perzische tapijten.  De meeste zendingen zijn afkomstig uit Aziatische landen.
 
Het Cargoharc (harc=hit and run cargo) is in 1997 opgericht ter bestrijding van drugssmokkel via vracht. Het team bestaat uit de Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD.  Door deze samenstelling is er veel kennis op fiscaal, financieel en tactisch gebied, kennis op het gebied van goederenvervoer en vracht en van strafrecht en strafvordering.
 
Het team krijgt voornamelijk zaken waarbij grotere partijen verdovende middelen worden ingevoerd. De grootste partij tot nu toe betreft een zending van 700 kilo cocaïne in 2000. De invoer van verdovende middelen waarbij medewerkers van bedrijven op Schiphol bij betrokken zijn krijgen prioriteit. Dit heeft te maken met de integriteit van de luchthaven.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief