Vals paspoort onderschept bij selfservice paspoortcontrole op Schiphol

Gepubliceerd op: 5-8-2012

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft voor de tweede keer in korte tijd een vals paspoort onderschept, bij de selfservice paspoortcontrole op de luchthaven.
 
Een man wilde via de automatische grenspassage de doorlaatpost passeren. Bij het aanbieden van zijn Litouwse paspoort gaf het systeem een foutmelding. Hierop stelde een marechaussee, die de foutmelding moest afhandelen een onderzoek in naar het paspoort van de man. De grensbewaker zag dat er mogelijk geknoeid was met het reisdocument waarbij onder meer valse stempels en visa zouden zijn aangebracht en hield de man aan voor paspoortfraude.Afbeelding verwijderd
 
Marechaussees van het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten stellen een nader onderzoek in naar de vervalsing.
 
Proef met geautomatiseerde selfservice paspoortcontrole op Schiphol
Met gezichtsherkenning vergelijken de poortjes de reizigers met de digitale pasfoto in hun paspoort. Ook wordt gecontroleerd op valse paspoorten en op gezochte personen.

De poortjes zijn bedoeld om de paspoortcontrole snel, makkelijk en toch veilig te laten verlopen. Het aantal reizigers op Schiphol zal de komende jaren verder stijgen, maar het aantal paspoortbalies en het aantal marechaussees kan niet eindeloos worden uitgebreid. De poortjes nemen een deel van het routinewerk van de Koninklijke Marechaussee over. Die houdt daardoor meer tijd over voor het observeren van het gedrag van reizigers. De Marechaussee houdt op afstand toezicht op de poortjes, en kan altijd besluiten een reiziger nader te controleren.
 
De poortjes zijn geschikt voor paspoorten met een chip uit alle EU-landen en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

De komende tijd worden reizigers uitgenodigd om van de poortjes gebruik te maken. Het is de bedoeling het systeem later dit jaar volledig in gebruik te nemen. In totaal komen er 36 poortjes (bij vertrekhal 3, aankomsthal 3 en bij het grensfilter tussen Schengen en niet-Schengen). Reizigers kunnen ook altijd nog kiezen voor de huidige paspoortcontrole aan de balies.
 
De geautomatiseerde paspoortcontrole is een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Koninklijke Marechaussee en Schiphol Group. De poortjes zijn ontwikkeld door Accenture en worden geleverd in samenwerking met VisionBox.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief