Opening en onthulling Graeme Warrack Gebouw Koning Willem lll kazerne

Gepubliceerd op: 17-8-2012

Op 17 augustus 2012 werd op de Koning Willem lll kazerne te Apeldoorn de opening van het Graeme Warrack Gebouw (gebouw 24) verricht en vond de onthulling plaats van de 'Graeme Warrack zaal'.

Afbeelding verwijderd
Gebouw 24 - nu Graeme Warrack Gebouw

In het bijzijn van de zoon van Graeme Warrack, Bill Warrack en twee overige familieleden die speciaal uitAfbeelding verwijderd Engeland waren overgekomen voor deze plechtigheid, sprak Commandant van het Landelijke Opleidings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee (LOKKMar) Kolonel KMar Egon Hoppe (foto rechts) een select gezelschap van ongeveer veertig genodigden toe bij gebouw 24 op het kazerneterrein. Daarbij werd herdacht dat de Britse kolonel-arts Graeme Warrack zich daar in 1944 heeft schuilgehouden in een kleine ruimte van gebouw 24, thans omgedoopt in Graeme Warrack Gebouw.

De Koning Willem III kazerne te Apeldoorn is van 25 september tot 26 oktober 1944 ingericht geweest als 'Airborne Military Hospital Apeldoorn'.

De kazerne, thans het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee, was in genoemde Afbeelding verwijderdperiode, in opdracht van de Duitse bezetter, ingericht als militair hospitaal teneinde de gewonde krijgsgevangenen van de Slag om Arnhem onder te brengen.

De zwaar gewonden werden in diverse ziekenhuizen en inrichtingen te Apeldoorn behandeld om daarna terug te keren naar het militair hospitaal.

Toen de Duitse bezetter besloot dat het Noodhospitaal gesloten moest worden en de patiënten zouden worden weggevoerd, meende dokter Warrack (foto links) dat zijn taak alhier was vervuld en besloot hij te ontsnappen, om te trachten terug te keren achter de geallieerde linies.

Daartoe verborg hij zich op de dag van de evacuatie van de patiënten in de holle ruimte boven zijn kamer tussen twee muurkasten en hield zich daar tot 29 oktober verborgen.

Hij ontsnapte op die dag door het raam van deze kamer, om na een maandenlange zwerftocht over de Veluwe en door de Gelderse vallei, op 8 februari 1945, na een nachtelijke kanotocht door de Biesbosch, in bevrijd Tilburg te arriveren.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief