GPT-teams van KMar en Bundespolizei wederom succesvol

Gepubliceerd op: 5-9-2012

Het GPT-team van KMar en Bundespolizei bewijst zijn nut, melden diverse media.
 
Met de ondertekening van een convenant in Bad Nieuweschans is eind maart het tweedeGPT ondertekening sep 12 grens-overschrijdende politieteam (GPT) officieel in het leven geroepen. De Koninklijke Marechaussee, de Duitse Landespolizei en Bundespolizei werken nauw samen om grenscriminaliteit te bestrijden.

Effectiever optreden
Het politieteam Bad Nieuweschans telt vier KMar collega's van District Noord-Oost, twee politiemensen van de Landespolizei Osnabrück en twee politiemensen van de Bundespolizei Hannover. Ze voeren in het grensgebied van het Waddengebied tot de lijn Hoogeveen-Emmen/Meppen gemengde gemeenschappelijke Nederlands-Duitse patrouilles uit om grensoverschrijdende delicten zoals mensenhandel, drugssmokkel en voertuigcriminaliteit effectiever te bestrijden. Nederlandse marechaussees mogen in Duitsland optreden en Duitse politieagenten kunnen in Nederland worden ingezet.

Informatie-uitwisseling
Onder meer de informatiepositie van de opsporingsambtenaren verbetert sterk door het gezamenlijk optreden, vertelt wachtmeester 1 John Molenhuis. “De antecedenten van een Duitse bestuurder zijn in Nederland meestal niet bekend. Die moeten ze dus voor je opvragen. Nu doet mijn Duitse collega dat terwijl hij naast me in de auto zit. De informatie-uitwisseling gaat zo veel sneller en wij kunnen makkelijker ons werk doen.” Ook Kommissar Andreas Groenewold is enthousiast. “Criminaliteit houdt niet op bij de grens, maar wij als Grensoverschrijdend Politieteam evenmin.”

Tweede team
Na Bad Bentheim is het GPT Bad Nieuweschans het tweede team dat officieel operationeel is. Het project GPT is medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief