Grote controleactie gericht op Afghaanse vreemdelingen

Gepubliceerd op: 29-10-2012

Onder regie van de Koninklijke Marechaussee en in samenwerking met de Nationale Politie (in oprichting) zijn op tientallen plaatsen in Nederland donderdag controles uitgevoerd om migratiestromen van Afghaanse onderdanen in kaart te brengen.
 
De Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Nationale Politie (NP) houden zich bezig met bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel en wilden tijdens deze actie op zoveel mogelijk plaatsen in kaart brengen hoe en waar Afghaanse vreemdelingen zich verplaatsen via Nederlands grondgebied binnen Schengen.
 
Tijdens de actiedag van afgelopen donderdag werden diverse vreemdelingen, waaronder vijf AfghanenAfbeelding verwijderd aangetroffen terwijl ze niet over de juiste papieren beschikten. Op onder meer controleplaatsen bij Bladel, Zevenaar, Venlo, Breda en Schiphol werden illegaal verblijvende vreemdelingen aangetroffen.
 
De Koninklijke Marechaussee, belast met grensbewaking op luchthavens en in zeehavens, mobiel toezicht veiligheid, bestrijding migratiecriminaliteit en identiteitsfraude voert dagelijks controles uit om mensensmokkel en mensenhandel te bestrijden. De Nationale Politie is een belangrijke partner om deze vormen van criminaliteit samen mee te bestrijden, als zelfstandig korps maar ook tijdens onderzoeken en acties in gezamenlijkheid.
 
Daarnaast wordt veel informatie uitgewisseld en wordt ook internationaal de samenwerking gezocht. Een belangrijke partner op het gebied van informatie en analyse is het Expertisecentrum mensensmokkel & Mensenhandel (EMM), waar ook leden van de KMar werkzaam zijn.
 
Kapitein Herald Meijer, sectiehoofd migratie bij de recherche van de KMar is aangewezen als korpsexpert mensensmokkel en mensenhandel. Diverse teams van de KMar werken aan onderzoeken op het gebied van migratiecriminaliteit. Onder meer op luchthavens en in de diverse districten werken migratieteams met gespecialiseerde rechercheurs om deze vormen van criminaliteit aan te pakken.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief