Training in St Astier voor de PTG rotatie

Gepubliceerd op: 2-11-2012

De Police Training Group-04 heeft de NATO fase II training afgerond in St Astier, Frankrijk, bij de Gendarmerie. Tijdens deze training werden zij vooral voorgelicht in Cultural awarness, Counter IED en Counter Insurgencie.

Er waren instructeurs uit Denemarken, Italië, België, Engeland en van de oefenstaf van de Brigade Buitenland Missies (BBM). De kracht van deze training zit hem in het samenwerken met Afghaanse politieagenten. Zij waren speciaal overgevlogen vanuit Afghanistan. De tweede week moesten de POMLT’s van Nederland, Italië, Albanië en Noorwegen gaan samenwerken met de Afghaanse politie agenten om opdrachten voor te bereiden.

Afbeelding verwijderdDeze opdrachten bestonden voornamelijk uit een Vehicle Checkpoint, het controleren van een gebied, een verkeerscontrole met vooral veel drukte, het aanhouden van een wapenhandelaar en het beleggen van een shura en patrouille lopen over een bazaar.

De oefenlocatie van de Gendarmerie leent zich daar extra goed voor. De voorbereiding, waar de teams met de Afghanen een dagdeel voor hadden, werd na de middag uitgevoerd. Daar kon de marechaussee de Afghaanse politieagenten mentoren en adviseren. De Afghaanse bevolking werd gespeeld door Gendarmerie Cadetten die alle events hebben ondersteund in de daarvoor bestemde Afghaanse kleding.

Tijdens de events speelden er allerlei incidenten waarop de Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT) en de Afghaanse politie moesten reageren. Een drugsdealer die door de stad rijdt, een wapenhandelaar die moet worden aangehouden, auto’s die doorzocht moeten worden, afhandelen van ongevallen, maar ook suicieders. De nodige gewonden zijn gevallen, waardoor ook de medic aan de slag kon.

Collega's van de KMar en van 43 mechbrig aanwezig om adviezen te kunnen geven op datgene wat zij hebben waargenomen. Zij waren van de PTG02 die de ervaring in Kunduz al hebben opgedaan. De training is met goed resultaat afgesloten en de PTG04 is inmiddels onderweg naar Kunduz.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief